wtorek, listopada 29, 2016

SMAK LASU

forest

Całkiem niedawno, wybraliśmy się na dłuższą niedzielną wyprawę. W tym roku sezon grzybowy nie zapowiadał się optymistycznie, jednak postanowiliśmy to sprawdzić osobiście. Stwierdziliśmy, że nawet jeśli nie znajdziemy grzybów to zapach i piękno lasu w zupełności nam wystarczą. Ku naszemu zdziwieniu po wejściu w pierwszą przecinkę okazało się jednak, że grzyby na nas czekają. Pełni ekscytacji nazbieraliśmy tyle, ile można było. Jeśli ktoś kocha chodzić po lesie i zbierać grzyby to wie, o czym mówię :) W dzisiejszym poście postawiłam na przetwory. Sama osobiście preferuję grzyby w zalewie octowej oraz solnej. To smaki z młodych lat, których się nie zapomina, dlatego też przepisy mam od mamy i babci.

grzyby
w kuchni

PRZEPIS NA GRZYBKI W OCCIE

ZALEWA

2 szklanki wody
1 szklanki octu
(proporcja 1/2 w zależności ile macie grzybów i ile potrzeba zalewy)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

SKŁADNIKI

ziele angielskie
gorczyca
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
świeża cebula
świeża marchewka

PRZYGOTOWANIE:

  • grzyby dokładnie oczyścić i wypłukać, nie za długo bo później robią się sine i pęcznieją, wyjąć na durszlak, w między czasie przygotować garnek z wodą i wlać 1 łyżkę octu (dla zachowania koloru), wrzucić grzyby z durszlaka do garnka i gotować nie za długo max 3-4 min
  • przegotowane grzyby wykładamy na durszlak i przygotowujemy zalewę
  • do jednego garnka dajemy wodę, ocet, sól i cukier, oraz pokrojoną na plastry bądź kostkę cebulę i marchewkę - zagotowujemy i w trakcie, mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru i soli
  • po zagotowaniu, wyłączamy 
  • do pustych, wcześniej wyparzonych słoików dodajemy kolejno: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 liście laurowe, 2-4 plastrów marchewki i z jeden plaster cebuli
  • a następnie ugotowane grzyby układamy w słoiczku na około 3/4 wysokości 
  • wszystko zalewamy zalewą
  • bardzo dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min (dla pewności)

przetwory

PRZEPIS NA GRZYBY W SOLI

SKŁADNIKI

1-2 łyżki soli
pieprz czarny ziarnisty
1 duża cebula

PRZYGOTOWANIE:

  • grzyby oczyszczamy, przepłukujemy wodą, kroimy w kostkę
  • wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodając odrobinę soli, gotujemy ok 10-15 min od zawrzenia wody
  • w między czasie przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulkę i dodajemy pieprz czarny ziarnisty
  • ugotowane grzyby przekładamy na durszlak, przemywamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię
  • podsmażamy ok 5 - 7 minut
  • do wcześniej przygotowanych słoiczków nakładamy podsmażone grzyby na wysokość ok 4/5 słoika
  • dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok 10-15 min

przetwory w kuchni

7 komentarzy:

  1. Aż mi się zachciało spaceru po lesie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, az lza w oku sie zakrecila...teskno do takich zapraw, a czasu nie ma i ciagle czlowiek w drodze. Swieta tez za granica z obcym jedzeniem...och pamietam smak grzybow w occie przygotowywanych przez babcie. Dzieki za przywolanie milych wspomnien :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zazdroszczę zbiorów i aż ślinka leci na widok takich grzybków w occie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jeny! Jak ja uwielbiam marynowane grzyby!!!!😀 pysznie 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm po takiej lekturze chyba czas na nowe hobby...zostanę leśnym hobbitem i połączę przyjemne z pożytecznym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam takich grzybów wieki... a dobrze je pamiętam sprzed lat! Bo zawsze co nazbieraliśmy lądowało w occie, a troszkę tylko do suszenia. Myślę, że jakieś się jeszcze u Mamy w piwnicy znajdą. Sprawdzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepisy się przydadzą, a zeszły rok naprawdę obfitował w grzybki, bo jak ja znajdowałam, to znaczy, że rosły na środku drogi :)

    OdpowiedzUsuń

TOP