sobota, września 12, 2020

FASZEROWANA CUKINIA

cukinia faszerowana
Kiedy przychodzi późne lato, zazwyczaj dostaję pyszności od sąsiadów z ogródka ! I tym razem się udało. Załapałam się na cudowne żółte cukinie. Było ich tak dużo, że w zupełności wystarczyło na obiad dla 6 osób, oraz na zaprawienie słoiczków na zimę. Dziś jednak będzie nie o słoikach, a o faszerowanej cukinii ! Cukinię lubimy tak, na prawdę, w każdej postaci. Latem królowała u nas na grillu, zimą zazwyczaj otwieramy słoiczki do obiadów. Tym razem cukinia faszerowana w wersji obiadowej. Pomysł banalnie prosty i dla każdego. Można szybko zrobić smaczny i zdrowy obiad a do tego pomysłowy. Powiem szczerze, że czasami już nie wiadomo co na ten obiad wymyślić. Całe szczęście pomysły przychodzą do głowy same, a im więcej inspiracji z zewnątrz, tym częściej wpadają pomysły do głowy ! 

Zatem co potrzebujemy, żeby zrobić taki pyszny obiad ? 

  • 3 cukinie 
  • mięso mielone z indyka 500 g 
  • ryż (1 opakowanie) 
  • pomidory w puszcze lub własne w słoiku 
  • oliwa
  • przyprawy wg uznania (w moim przypadku: pieprz, sól, przyprawa do mięsa, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka czerwona, czubryca zielona)
  • czosnek
  • ser żółty tarty
Jak już mamy wszystkie składniki to możemy zacząć działać. Ja zazwyczaj nie lubię robić wszystkiego na raz. Część przygotowuję rano, a wykańczam już przed samym obiadem. 

1. W pierwszej kolejności musimy przekroić cukinię wzdłuż i wyciągnąć miąższ wraz z pestkami - najlepiej dużą łyżką.

2. W międzyczasie możemy przygotować mięso: 
  • na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso,
  • smażymy tak długo, aż będzie zarumienione i dodajemy przyprawy wyżej wymienione oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
3. Gotujemy ryż i dodajemy do mięsa na patelni. 

4. Pomidory obieramy ze skórki i w mikserze przygotowujemy sos. Dodajemy go do mięsa. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy.

5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 

6. Do wcześniej przygotowanej cukinii wkładamy nasz farsz. 

7. Całość wypełniamy żółtym tartym serem.

8. Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. 

9. Danie jest gotowe, kiedy cukinia jest miękka, a ser idealnie się roztapia z góry. 

Świetnie pasuje tutaj sałatka grecka, do której osobiście dodaję słonecznik. Sos, jaki zrobiłam dodatkowo, to czosnkowy na bazie jogurtu. No i mamy obiadek gotowy. Łatwo, szybko i przyjemnie ! Koniecznie spróbujcie ! 
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP