piątek, marca 10, 2017

WEGETARIAŃSKIE KLOPSIKI


Idealne rozwiązanie na przystawkę lub lunch ? Przepis na wegetariańskie klopsiki zauważyłam ostatnio i postanowiłam spróbować. Tym razem postawiłam na brokuł i cukinię. Doskonale również sprawdzą się bataty i kalafior. Szybkie i pyszne rozwiązania lubię najbardziej, a jak do tego genialnie smakują, to spełniają moje oczekiwania w 100%. Do takich klopsików idealnie sprawdza się sos czosnkowy, ale myślę, że słodko - kwaśny równie pysznie przełamałby smak :) 

SKŁADNIKI : 

brokuł
cukinia
szczypiorek
żółty ser
cebula
czosnek
bułka tarta
przyprawy
jajka


Cukinię i brokuł trzemy na tarce i nadmiar wody wyciskamy. Następnie do jednej miski przekładamy potarty brokuł, a do drugiej potarta cukinię. Do obydwóch dodajemy bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy, a pozostałe składniki wedle uznania. Osobiście do mieszanki brokułowej dodałam żółty ser i szczypiorek, a do mieszanki z cukinii, cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i ugniatamy w małe klopsiki. A następnie dajemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 25 min w temperaturze 180 - 200 stopni. Po wyznaczonym czasie wyciągamy je z piekarnika i możemy się delektować smakiem wegetariańskich klopsików z sosem czosnkowym :) Smacznego !

brokułowe klopsiki
brokułowe klopsiki

9 komentarzy:

  1. I pomysł na obiad jest :) Zwłaszcza, że moje dziewczyny uwielbiają brokuły! A że ja nie znam kuchni wegańskiej to chętnie się przyuczę wykonując ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia!
    Chętnie skorzystam z przepisu, wygląda na prosty i smaczny, muszę tylko zrobić dla siebie w wersji bez sera żółtego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. auper rozwiązanie na przekąskę na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  4. coś nowego, jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooooo! A ja od jakiegoś czasu powielam swoje przepisy, dzięki za ten przepis! Spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają! szukam ostatnio takich inspiracji na dania na kolację dla dzieci bez pieczywa, więc myślę ze przepis wypróbuję :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie przepisy! Jestem wege od 13 lat i chętnie próbuję wszelkich nowych smaków. Kotlety z brokułów już robiłam, ale takiego połączenia nie znałam. Już karta ląduje w ulubionych i w weekend będą próby :)

    OdpowiedzUsuń

TOP