Idealne rozwiązanie na przystawkę lub lunch ? Przepis na wegetariańskie klopsiki zauważyłam ostatnio i postanowiłam spróbować. Tym razem postawiłam na brokuł i cukinię. Doskonale również sprawdzą się bataty i kalafior. Szybkie i pyszne rozwiązania lubię najbardziej, a jak do tego genialnie smakują, to spełniają moje oczekiwania w 100%. Do takich klopsików idealnie sprawdza się sos czosnkowy, ale myślę, że słodko - kwaśny równie pysznie przełamałby smak :)
SKŁADNIKI :
brokuł
cukinia
szczypiorek
żółty ser
cebula
czosnek
cebula
czosnek
bułka tarta
przyprawy
jajka
Cukinię i brokuł trzemy na tarce i nadmiar wody wyciskamy. Następnie do jednej miski przekładamy potarty brokuł, a do drugiej potarta cukinię. Do obydwóch dodajemy bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy, a pozostałe składniki wedle uznania. Osobiście do mieszanki brokułowej dodałam żółty ser i szczypiorek, a do mieszanki z cukinii, cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i ugniatamy w małe klopsiki. A następnie dajemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 25 min w temperaturze 180 - 200 stopni. Po wyznaczonym czasie wyciągamy je z piekarnika i możemy się delektować smakiem wegetariańskich klopsików z sosem czosnkowym :) Smacznego !
Wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńI pomysł na obiad jest :) Zwłaszcza, że moje dziewczyny uwielbiają brokuły! A że ja nie znam kuchni wegańskiej to chętnie się przyuczę wykonując ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu, wygląda na prosty i smaczny, muszę tylko zrobić dla siebie w wersji bez sera żółtego:)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńauper rozwiązanie na przekąskę na imprezę
OdpowiedzUsuńcoś nowego, jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem
OdpowiedzUsuńOoooo! A ja od jakiegoś czasu powielam swoje przepisy, dzięki za ten przepis! Spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! szukam ostatnio takich inspiracji na dania na kolację dla dzieci bez pieczywa, więc myślę ze przepis wypróbuję :) dzięki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy! Jestem wege od 13 lat i chętnie próbuję wszelkich nowych smaków. Kotlety z brokułów już robiłam, ale takiego połączenia nie znałam. Już karta ląduje w ulubionych i w weekend będą próby :)
OdpowiedzUsuń