WARZYWA Z PIEKARNIKA

Ostatnio patrzę do internetu (bo kocham nowe połączenia i przepisy mi nie znane) a tu warzywa z piekarnika z piersią z kurczaka w sosi...


Ostatnio patrzę do internetu (bo kocham nowe połączenia i przepisy mi nie znane) a tu warzywa z piekarnika z piersią z kurczaka w sosie czosnkowym. Jak już wiecie, koniecznie musiałam wypróbować ten przepis, a że nie miałam pomysłu na obiad, to postanowiłam go wykorzystać tego samego dnia. Szybciutko skoczyłam do sklepu, kupiłam potrzebne mi składniki i zaczęłam działać. Z "konkretami" mogę próbować, mieszać i łączyć. Zawsze wychodzi i jest pyszne. Na bakier strasznie mam z ciastami, ale może przejdźmy do sedna :) 


DANIE GŁÓWNE :

2 duże marchewki
5 ziemniaków
zielona fasolka
2/3 piersi z kurczaka
przyprawy

SOS CZOSNKOWY :

główka czosnku
majonez
jogurt naturalny
pieprz
sól


Marchewkę i ziemniaki kroimy na cienkie plastry, a następnie układamy je na blaszce z piekarnika. Polewamy oliwą i dodajemy przyprawy, które nam odpowiadają. Przygotowane warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie, kiedy marchewka i ziemniaki są w piecu, kroimy kurczaka i posypujemy przyprawami z jednej i z drugiej strony, po 20 minutach wyciągamy naszą blaszkę, dodajemy fasolkę, a na górę kładziemy nasze kurczakowe plastry. Ponownie wkładamy do pieca na 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować sos czosnkowy, który jest banalnie prosty. Czosnek trzemy na tarce, a później wedle uznania, dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem mieszając, uzyskujemy jedną całość. 

warzywa na patelni

Po wyjęciu blaszki z piekarnika nasze danie jest już gotowe do podania. Na talerz nakładamy wszystkie warzywa, na górę dodając kurczaka, całość polewając sosem czosnkowym. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, aż tak dobrego smaku. Świetny pomysł na ciepły i zdrowy obiad. Oczywiście sos czosnkowy możemy zastąpić każdym innym, który będzie pasować do kurczaka. Wiem jedno - jak spróbujesz, na pewno nie pożałujesz. Zachęcam również do spróbowania z pozostałymi warzywami, sądzę, że również smakować będzie wyśmienicie. 

warzywa na patelni
kurczak grilowany


12 komentarze

  1. Ostatnio mam straszną fazę na warzywa, a w zimie ciężko coś sensownego wymyślić. Twój przepis na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, zapewniam, że będzie smacznie :)

      Usuń
  2. Pychota, uwielbiam takie proste smaczne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam warzywne frytki, najczęściej jem z selera i piertuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł. Zapisuje o na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy warzywa z piekarnika, ale zawsze mięso robiłam osobno.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) Uwielbiam warzywa z piekarnika. Lubię bardziej mokre, więc często najpierw je podgotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z piekarnika uwielbiam frytki z selera i batata. Robione dokładnie tak jak opisałaś - obtoczone w oliwie i obsypane ulubionymi przyprawami. Po prostu palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie warzywa, odpowiednio doprawione to super obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie pieczone warzywa i pojawiaja sie u mnie dosc czesto, ale jeszcze nigdy nie pieklam fasolki;) MUsze sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie warzywa są idealne! Sama je jem bardzo często. Bez mięsa. Wystarczy dobry dressing lub oliwa! Mniam! Źródło błonnika, witamin i minerałów. Idealne na diecie odchudzającej i dla tych, którzy chcą zachować nienaganną sylwetkę!:)

    OdpowiedzUsuń