JAK ZROBIĆ KREM BROKUŁOWY ?

Ostatnio stałam się wielką fanką wszelkiego rodzaju kremów. Od zawsze lubiłam zupy i kremy, a teraz systematycznie wykonuje te, na które...

broccoli

Ostatnio stałam się wielką fanką wszelkiego rodzaju kremów. Od zawsze lubiłam zupy i kremy, a teraz systematycznie wykonuje te, na które mam ochotę. Tym razem padło na mieszankę brokułową, która jest wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu. Po takiej dawce zielonych warzyw, na pewno będziemy mieli chęci i siłę do działania. Tym razem spróbowałam zrobić krem, nie na porcji rosołowej tylko z samych warzyw i przypraw. Moim zdaniem smak dużo lepszy, ale najlepiej jak przekonacie się sami. 

CO POTRZEBUJEMY

  • 500 g brokułów
  • 2 duże ziemniaki 
  • 3 kostki rosołowe
  • przyprawy do zup 
  • 1 cebula
  • śmietana 12%
  • groszek ptysiowy
  • 1 l wody
krem

Do wody wrzucamy kostki rosołowe, dodajemy ziemniaki, cebulę i przyprawy. Gotujemy około 15 minut, a po tym czasie dokładamy nasze brokuły. Po 10-15 minutach możemy sprawdzić, czy warzywa są już miękkie. Osobiście zazwyczaj dla pewności gotuje wszystko razem pół godziny, żeby warzywa zmiękły i przyprawy uwolniły swój zapach. Po tym czasie możemy naszą zupę ściągnąć z gazu i blenderem zmiksować wszystko w jedną całość, dodając wcześniej śmietanę. Na sam koniec przelewamy już nasz krem do naczynia, a na górę posypujemy groszkiem ptysiowym. I voila ! Nasz krem brokułowy gotowy ! 

10 komentarze

  1. Wydaje się dobre. Spróbuję ugotować, chociaż moje umiejętności kulinarne są raczej marne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dosyć często robię takie krem ;-) Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm wygląda apetycznie. Na robiłaś mi smaku. Szkoda, że nie mam groszku ptysiowego, bo bym ją zrobił jeszcze dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, uwielbiam brokuły www.adriana-style.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam kremu brokułowego, chętnie wypróbuje .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kremu brokułowego nigdy nie robiłam, choć jestem fanką kremowych zup. Ale za to brokuły jadam dość często, w szczególności z jogurtowym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jestem zdania, że do takich warzywnych kremów nie potrzeba kostek rosołowych. Wystarczy ziemniak dla gładszej konsystencji i np. marchewka dla bardziej złożonego smaku. Pozdrawiam i zapraszam do dodania przepisu do Liniowego Party na moim blogu ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedna z moich ulubionych zup! Dzięki, że mi o niej przypomniałaś :-)
    Pozdrawiam
    Kasia
    http://kafotografia.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Krem brokułowy mmmm po prostu uwielbiam, a już z ptysiami to musi być wyśmienity. Zapisuje przepis i trzymaj kciuki aby mi się udało :)

    OdpowiedzUsuń