TARTA W GRUDNIOWE POŁUDNIE

Zastanawiam się, czy Wy też tak samo, jak ja lubicie eksperymentować w kuchni ? Czy stawiacie raczej na klasyczne potrawy ? Jak tylko u...


Zastanawiam się, czy Wy też tak samo, jak ja lubicie eksperymentować w kuchni ? Czy stawiacie raczej na klasyczne potrawy ? Jak tylko usłyszę lub zobaczę coś, co wygląda smakowicie to już wiem, że prędzej czy później zagości to w mojej kuchni. Dokładnie tak samo było z dzisiejszą tartą, mimo tego, że jadłam już nie raz, sama nigdy nie miałam okazji i szansy przygotowania. Oczywiście aż do dzisiejszego dnia, kiedy to stwierdziłam, że stawię jej czoła. Są pewne potrawy, które zawsze chciało się zrobić, ale nigdy jakoś nie było na to czasu. Dokładnie tak samo u mnie było z tartą. 

SKŁADNIKI NA CIASTO 

1,5 szklanki mąki
2 jajka
około 1/2 masła
2 łyżeczki soli 

SKŁADNIKI NA FARSZ

szpinak świeży lub mrożony
ser feta
ser żółty
pomidorki cherry
pół główki czosnku
śmietanka 18%
majonez
masło
1 jajko
sól 
pieprz


Składniki na ciasto mieszamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Wykładamy na formę i wsadzamy na ok. 20 min do piekarnika. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Czosnek obieramy, trzemy na tarce i podsmażamy na maśle. Kolejno dodajemy szpinak, a wtedy kiedy widzimy, że szpinak jest już gotowy, dodajemy jajko i mieszamy. Wyciągamy nasze ciasto z piekarnika, na górę dajemy ser żółty, szpinak wcześniej podsmażony z patelni, wymieszaną śmietankę z majonezem plus do smaku pieprz i sól, na górę rozdrobniony ser feta oraz przekrojone pomidorki. I wszystko razem wrzucamy do piekarnika na ok. 40 min. 


Tak naprawdę, jakie dodamy składniki do naszej tarty to już nasza indywidualna kwestia. Osobiście wiem, że jak będę przygotowywać tartę następny razem, to dodam podsmażonego kurczaka i parmezan. Jest mnóstwo możliwości, jakie składniki możemy wrzucić na nasze ciasto i z pewnością, każdy znajdzie odpowiedni dla siebie sposób na idealne danie. Jest to potrawa, którą można zrobić na obiad, ale również doskonale sprawdzi się na pozostałe okazje. Szybkie w wykonaniu i smaczne. A w kuchni przede wszystkim o to chodzi :) Spróbujcie koniecznie. 


7 komentarze

  1. Zagosci u mnie na stole 25 Grudnia:):) Sieht lecker aus!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fajny. Jak wykluczyć z niego gluten? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki pszennej dobrze sprawdza sie mąka amarantusowa (szarłat), lub mąka z ciecierzycy :) mleko można zastąpić mlekiem kokosowym a zamiast śmietany jogurt naturalny :)

      Usuń
  3. O, jaka ładna i prosta :) Uwielbiam tarty na słono, a te ze szpinakiem szczególnie! Tylko ten majonez bym pominąła, ale to kwestia indywidualna, zależy co kto lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przeis! Zapiszę go sobie i zrobię na kolację w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze miałam problem z daniami, które wymagały wyrobienia ciasta. Zawsze coś było z tym ciastem nie tak. Zraziłam się do tego stopnia, że dopiero "na starość" odważyłam się zrobić kopytka. :D Myślę, że do tarty muszę jeszcze dojrzeć. Ale czytanie takich przepisów jak powyższy pokazuje mi, że diabeł wcale nie taki straszny. :) A wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ten przepis stworzony prosto dla mnie... uwielbiam szpinak. Dzięki Madziu kolejny przepis znalazł się w moim zeszycie :)

    OdpowiedzUsuń