sobota, listopada 18, 2017

JAK ZROBIĆ AJVAR ?

jak zrobić ajvar ?
Pomysł z samodzielnym robieniem ajvaru wziął się już w naszym domu jakiś czas temu. Pewnego letniego popołudnia, kiedy wszyscy zajadali pysznego, grilla mama dała na stół bardzo niepozornie wyglądający sos. Po skosztowaniu każdy stwierdził, że był to strzał w dziesiątkę. Okazało się, że jest to ajvar domowej roboty, który każdy w bardzo łatwy, prosty i przyjemny sposób może wykonać. Jeśli ktoś z Was tak jak ja jest miłośnikiem bądź miłośniczką sosów domowej roboty, to ten wpis jest zdecydowanie dla niego. Uwierzcie, to co zrobimy sobie sami, smakuje dużo lepiej niż te "kupne", a co najważniejsze jest znacznie zdrowsze. Tradycyjny ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu i oczywiście przypraw. Pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Z własnego doświadczenia wiem, że pierwotny pomysł zazwyczaj jest modyfikowany przez kulinarnych autorów, w związku z tym, każdy robi ajvar na swój sposób. Najważniejsze, żeby smakowało ! Także Moi Drodzy, szykujemy słoiki i do dzieła ! :)

POTRZEBNE SKŁADNIKI : 

3 kg papryki 
1,5 szklanki oleju
2 szklanki cukru 
1 łyżeczka chili
3 łyżeczki soli 
1 duże jabłko
1 cebula duża
1 czosnek
3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 
1 szklanka octu 
1 pęczek bazylii (może być suszona)

Warzywa kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy do garnka, tak samo, jak jabłko. Całość zalewamy olejem, octem i koncentratem pomidorowym, a następnie dodajemy cukier, chili, sól i bazylię. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu, kiedy nie poczujemy, że "nasza mieszanka" robi się miękka. Średnio trwa to około 30 - 45 minut. Po tym czasie wszystko razem blendujemy, po to, żeby uzyskać konsystencję sosu i przekładamy do słoiczków, a następnie pasteryzujemy. Jak zrobić Ajvar ? To banalnie proste i bardzo smaczne połączenie składników, dzięki którym uzyskamy nowy ciekawy smak. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie ajvar domowej roboty, to będzie królował na waszym stole nie tylko w zimowe wiezory, ale również i podczas letniego grillowania ! Ochotnikom życzę powodzenia no i oczywiście smacznego ! :)

jak zrobić ajvar ?
jak zrobić ajvar ?

8 komentarzy:

  1. przyda się przepis. uwielbiam ajwar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Muszę koniecznie wypróbować, bo dopiero dowiedziałam się o czymś takim jak ajwar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ajvar :D Tylko czy ten cukier jest potrzebny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla niektórych może nie, nie robiłam wersji bez cukrowej :) i jeśli chodzi o smak dla mnie to zdecydowanie potrzebny jest :)

      Usuń
  5. No wlasnie tak podejrzewalam, ze cos fajnego i mega pikantnego da sie upichcic z polaczenia papryka i baklazany. Choc tego sosu rodem z Balkanow o bardzo egzotycznej nazwie wczesniej nie znalam. A zapowiada sie przepysznie. pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, ładnie to wyglada.
    Pozdr
    Bartek Li

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny, moja mama go robi. Zawsze mi daje parę słoiczków, biorę go na kanapki lub dodatek do mięska.

    OdpowiedzUsuń

TOP