Kiedy przyjdzie czas na tradycyjne danie, bardzo często i chętnie wybieram kurczaka. Zawsze smakuje świetnie. Przyrządzić go można bardzo szybko, a z odpowiednimi dodatkami jego smak nie będzie banalny. Dlatego też postawiłam na kurczaka w sezamie z sosem pieczarkowym, a żeby jeszcze bardziej urozmaicić moje danie, dodałam puree z zielonego groszku i ziemniaka. Czy smakowało ? Moim zdaniem świetne, niebanalne połączenie, zobaczcie sami :)
POTRZEBUJEMY:
- dwie piersi z kurczaka
- bułka tarta
- 500 g pieczarek
- śmietana
- 1 puszka groszku
- 3 ziemniaki
- sezam
- czubryca zielona
- sól
Kurczaczka kroimy na małe porcje, obtaczamy w mleku i bułce tartej, do której wcześniej dodajemy sezam i przyprawy. Smażymy na małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Kroimy pieczarki i je podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Gotujemy ziemniaki i zielony groszek, a kiedy i jedne i drugie będzie miękkie, przekładamy do jednego naczynia i blendujemy. Kiedy wszystkie te czynności już wykonamy, możemy przygotować naczynia i wyłożyć na talerz przygotowane przez nas danie.
To w szpitalnym Menu?Fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńOj niestety nie :) To przed wizytą w szpitalu robiłam :)
UsuńSuper przepis, mam część składników, dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połącznie. I jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda super. Proste, a jednocześnie wykwintne. :) Wypróbuję, najlepiej na niedzielny obiad. :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, rewelacyjnie podane danie. Dziś obiad wybrany:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńHmmm... bardzo ciekawy przepis. Chyba go wykorzystam i dzięki temu wiem co zrobię żonie na obiad ;)
OdpowiedzUsuń