środa, lutego 15, 2017

SEZAMOWY KURCZAK I PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU

puree z zielonego groszku

Kiedy przyjdzie czas na tradycyjne danie, bardzo często i chętnie wybieram kurczaka. Zawsze smakuje świetnie. Przyrządzić go można bardzo szybko, a z odpowiednimi dodatkami jego smak nie będzie banalny. Dlatego też postawiłam na kurczaka w sezamie z sosem pieczarkowym, a żeby jeszcze bardziej urozmaicić moje danie, dodałam puree z zielonego groszku i ziemniaka. Czy smakowało ? Moim zdaniem świetne, niebanalne połączenie, zobaczcie sami :) 

POTRZEBUJEMY:
  • dwie piersi z kurczaka
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • śmietana
  • 1 puszka groszku 
  • 3 ziemniaki
  • sezam
  • czubryca zielona
  • sól

Kurczaczka kroimy na małe porcje, obtaczamy w mleku i bułce tartej, do której wcześniej dodajemy sezam i przyprawy. Smażymy na małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Kroimy pieczarki i je podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Gotujemy ziemniaki i zielony groszek, a kiedy i jedne i drugie będzie miękkie, przekładamy do jednego naczynia i blendujemy. Kiedy wszystkie te czynności już wykonamy, możemy przygotować naczynia i wyłożyć na talerz przygotowane przez nas danie. 

kurczak w sezamie

7 komentarzy:

  1. To w szpitalnym Menu?Fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niestety nie :) To przed wizytą w szpitalu robiłam :)

      Usuń
  2. Super przepis, mam część składników, dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połącznie. I jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda super. Proste, a jednocześnie wykwintne. :) Wypróbuję, najlepiej na niedzielny obiad. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny przepis, rewelacyjnie podane danie. Dziś obiad wybrany:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm... bardzo ciekawy przepis. Chyba go wykorzystam i dzięki temu wiem co zrobię żonie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP