Moja przygoda z przyprawami zaczęła się już na studiach, kiedy to w wolnym czasie poszukiwałam pracy i natrafiłam na stoisko z przyprawami. Od samego początku byłam bardzo zadowolona, że będę mogła zdobyć nowe umiejętności i poznać dużo informacji o nieznanych mi przyprawach. Tak też się stało. Dzięki zdobytej tam wiedzy teraz mogę eksperymentować w kuchni i nie wyobrażam sobie jej bez odpowiednich dodatków. Sól i pieprz w garnku to już historia, także liczę na to, że będę mogła się z Wami w tym poście podzielić swoją wiedzą. Skupiłam się na tych przyprawach, których w mojej kuchni nie może zabraknąć. Nie ukrywam, że ile bym ich nie miała zawsze będzie mi mało <3
1. PRZYPRAWA DO SCHABU I KARCZKU
To idealna mieszanka ziół, w której możemy znaleźć: paprykę, jałowiec, majeranek, czosnek, chili, pieprz czarny, kminek i cebulę. Zapach i aromat tej przyprawy jest unikatowy. Nadaje się nie tylko do schabu i karczu, ale idealnie sprawdza się również do białego mięsa czy zupy. Nie zawiera żadnych konserwantów, dzięki czemu jemy smacznie i zdrowo.
2. CZUBRYCA ZIELONA I CZERWONA
Jestem miłośniczką czubrycy zielonej, która doskonale komponuje się nie tylko z sałatkami, ale również świetnie smakuje z twarożkiem, mozzarellą czy dodana do omletu. Cząber, pietruszka, czosnek, cebula, tymianek, imbir i kozieradka to połączenie, które urzekło nie tylko moje serce. W czubrycy czerwonej natomiast znajdziemy dodatkowo chili i paprykę, dzięki czemu smak jest ostrzejszy. Czubryca, czerwona idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju mięs, zapiekanek czy ostrych zup.
3. CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Kiedy poznałam smak zielonego liścia czosnku, zakochałam się w nim od razu. Bardzo delikatny o niepowtarzalnym aromacie, doskonale nadaje się do wielu potraw. Osobiście uwielbiam go do sałatek, białego sera czy jajecznicy. Smak jajek z czosnkiem niedźwiedzim jest niepowtarzalny. W Polsce jest pod ochroną, dlatego ja używam chorwackiego. Wypróbujcie koniecznie.
4. SUSZONE POMIDORKI Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM
Idealne połączenie dla smakoszy śniadań. Pomidorki z bazylią i czosnkiem genialnie sprawdzają się z jajkiem faszerowanym, omletem, czy jajkiem sadzonym. Kompozycja idealna również z twarożkiem. Uwielbiam śniadania i kocham je przyrządzać, także dla miłośników porannych posiłków serdecznie polecam suszone pomidorki.
5. CZARNUSZKA I SEZAM
Czarnuszka inaczej nazywana czarnym sezamem, bardzo zdrowa, idealnie wpływa na nasz układ trawienny. Doskonale sprawdza się do wypieków wszelkiego rodzaju czy białego sera. Albo ją ktoś kocha, albo znienawidzi. Smak jest bardzo charakterystyczny, ale warto się do niego przekonać.
P. S doskonale sprawdza się podczas brzusznych dolegliwości to tak na marginesie.
Sezam doskonale sprawdza się do wyrobów cukierniczych, jak i piekarniczych. Świetnie smakuje, u mnie w kuchni wykorzystywany przede wszystkim do białego mięsa. Doskonale komponuje się z kurczakiem, jest wtedy chrupiący i nadaje niezwykły smak.
6. PAPRYKA OSTRA I CHILI
Te przyprawy mają swoich zwolenników. Z papryką i chili należy bardzo uważać, ponieważ lekkie przesypanie i danie może być już nie do zjedzenia. Idealnie sprawdzają się przede wszystkim do mięs. A co najważniejsze, wtedy, kiedy jemy ostre dania, uwalniają się hormony szczęścia - endorfiny ^^
7. CURRY I TANDORI MASALA
Curry to mieszanka kurkumy, kminku, kolendry, gałki muszkatołowej, czosnku, gorczycy, liścia laurowego, maku niebieskiego, kopru i liścia curry. Ciekawa mieszanka przypraw kuchni południowo-azjatyckiej, która świetnie wpływa na smak i zapach potraw. Najczęściej stosuje ją do kurczaka, wołowiny czy ryżu. Rewelacyjnie sprawdza się również z rybą i krewetkami.
Tandori masala : kardamon, cynamon, kminek, pieprz, koper, imbir i papryka. W życiu nie pomyślałabym, że takie połączenie będzie idealne dla mnie - a jednak ! Smak tandori jest genialny i jedyny w swoim rodzaju. Przede wszystkim stosowana do czerwonego mięsa, ja jednak uwielbiam ją z kurczakiem.
P.S. Niestety w tym roku nie udało mi się dostać Tikki Masala, genialna mieszanka dla smakoszy delikatnych potraw.
8. ZIOŁA
Ostatnim elementem są zioła. Czym byłoby gotowanie bez pachnących i aromatycznych dodatków? Bazylia, mięta, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn to tylko niektóre, z moich ulubionych, które można dodawać do wielu potraw. Wiadomo, że zioła z doniczki są lepsze. Zawsze świeże i zawsze dobre. Jednak w zimową porę, kiedy ciężko dostać nam świeże, warto zaopatrzyć się w suszone z półki.
Liczę na to, że zaciekawiłam Was tym wpisem :) Moim zdaniem im więcej przypraw w kuchni tym lepiej. Można eksperymentować, ale wcześniej należy przeczytać, do jakiej potrawy należy je dodać. Każdy z nas uczy się na błędach. Mam nadzieję, że w komentarzach napiszecie mi jakich przypraw Wy używacie i do jakich dań najczęściej.
Aż mi tu zapachniało tymi przyprawami! Koniecznie muszę uzupełnić swoje zapasy w kilka wymienionych przez Ciebie przypraw :) buziaki :*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia i ciekawy pomysł na wpis ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńuwielbiam ziola i przyprawy . Lubie ich zapach i smak.:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomocny i ciekawy wpis. Muszę przyznać, że w kuchni nie idzie mi najlepiej a z przypraw o których piszesz znałam tylko kilka.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować czubrycę! Bardzo mnie zaciekawiła :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie. Możesz też ja znaleźć pod nazwą czubrica :)
UsuńDziękuję :)
UsuńTandori masala <3 Uwielbiam indyjską kuchnię!
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawy i zioła to moja ulubiona część kuchni:) z tych wymienionych bardzo lubię chleb z czarnuszką - polecam!
OdpowiedzUsuńSporo z nich znajduje się również w mojej kuchni. Choć u mnie jednak najbardziej królują zioła, które potraktowane zostały tutaj dość ogólnie.
OdpowiedzUsuńBędę pisac również post tylko o ziołach :) dzieki za uwagę !
UsuńPiękne zdjęcia! Połączenia smaków brzmią ciekawie, choć sporej ilości nazw przypraw nawet nie słyszałam. :)
OdpowiedzUsuńDo moich ulubionych ostatnio należy czosnek niedźwiedzi i czarnuszka! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Też uwielbiamy przyprawy, chciałybyśmy mieć ich jak najwięcej :-)
OdpowiedzUsuńZawsze chętnie zaglądam do takich wpisów. Nigdy za mało o przyprawach :)
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo fajne zdjęcia :)
Czarnuszka jest u mnie na pierwszym miejscu
OdpowiedzUsuń