LECZO - OBIAD JEDNOGARNKOWY

Już prawie połowa maja, a pogoda w dalszym ciągu nas nie rozpieszcza. Takiej zimnej wiosny nie pamiętam. Liczę na to, że w końcu będzie...

LECZO - OBIAD JEDNOGARNKOWY

Już prawie połowa maja, a pogoda w dalszym ciągu nas nie rozpieszcza. Takiej zimnej wiosny nie pamiętam. Liczę na to, że w końcu będziemy mogli założyć krótki rękaw i sandały ! Czas ostatnio tak szybko mi biegnie, że ani się nie obejrzę, a już jest czas na następnego posta. Z racji tego, że pogoda nie dopisuje, tematykę grillową odkładam na dalszy plan, natomiast dziś postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na leczo. Dnie są zimne, a wieczory jeszcze bardziej, dlatego, każdy z nas po pracy, szybciutko może wykonać leczo - obiad jednogarnkowy. Mój mąż uwielbia takie dania - są pyszne i sycące. A co najważniejsze szybki i łatwy do wykonania obiad zrobimy raz - dwa. 

SKŁADNIKI NA LECZO - OBIAD JEDNOGARNKOWY :

7-8 papryk 
1 kg pomidorów
1 kg kiełbasy zwyczajnej 
7 cebul 
ajvar
sól
pieprz
woda

Do dużego garnka wlewamy 2-3 szklanki wody i włączamy palnik. Kroimy kolejno, zaczynając od tych składników, które są najtwardsze i będą się nam gotowały najdłużej. Osobiście dodatkowo ściągam skórę z pomidorów i kiełbasy - ale to wedle uznania. W kostkę tniemy : cebulę, paprykę, kiełbasę i na końcu pomidory. W trakcie gotowania możemy dolać dodatkowe 2-3 szklanki wody, jeśli chcemy, żeby leczo nie było zbyt gęste. Pod koniec dodajemy słoiczek ajvaru. Jeśli potrzebujemy, doprawiamy przyprawami. Osobiście użyłam tylko soli i pieprzu. Żeby wszystkie składniki się nam zmiękczyły, gotujemy nasze leczo około godziny na niepełnym gazie. Po tym czasie będziemy mieć pewność, że nasze leczo - obiad jednogarnkowy będzie gotowy. 
Zachęcam serdecznie do wypróbowania. Smacznie, szybko i przyjemnie ! 

LECZO - OBIAD JEDNOGARNKOWY
jak zrobić leczo
leczo w garnku

4 komentarze

  1. Dania jednogarnkowe, moja ulubiona forma robienia obiadu. Zapomniała o tym przepisie. Leczo tak dawno nie jadłam. I wszystkie składniki mam w lodówce. Nawet przecier jeszcze jakiś w piwnicy się ostał. Idalnie na sobotę kiedy dużo rodziny przyjeżdza. Podzielne danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania jednogarnkowe jednak bez dodatku mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedzieć czemu, ale leczo nie należy do moich ulubionych dań ;) Chociaż wizja mycia potem tylko jednego garnka jest bardzo kusząca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest jedno z moich najbardziej ulubionych dań jednogarnkowych. Szybkie, łatwie i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń