ZAPIEKANKA Z BATATÓW

Już doskonale wiecie, że jestem miłośniczką zapiekanek i makaronowych potraw. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić zapiekankę z bat...

zapiekanka z batatów

Już doskonale wiecie, że jestem miłośniczką zapiekanek i makaronowych potraw. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić zapiekankę z batatów. Podczas buszowania po internecie znalazłam dużo przepisów, które warto wypróbować z batatami. Zerknęłam do lodówki, wyciągnęłam potrzebne składniki i zaczęłam działać. Przepis oczywiście można modyfikować w zależności od smaków i składników, które aktualnie znajdują się w naszej lodówce. 

POTRZEBUJEMY :

2 bataty 
pierś z kurczaka
kukurydza
szpinak
ser żółty 
ser feta 
majonez
jogurt naturalny 
czosnek
przyprawy

Bataty kroimy w plastry i wykładamy na blaszkę, na którą wcześniej dajemy papier do pieczenia. Doprawiamy przyprawami, a wcześniej przygotowanego kurczaka zawijamy również w papier. 
Wszystko razem wkładamy do piekarnika na około 30 min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy naszą blaszkę i do wcześniej przygotowanego naczynia układamy kolejno składniki. Bataty dajemy na sam dół. Kurczaka "rozszarpujemy" widelcem i układamy na słodkie ziemniaki. Później kolejno układamy ser żółty, ser feta, kukurydzę i szpinak. Wszystko razem zalewamy sosem czosnkowym i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie możemy sprawdzić, czy szpinak się rozmroził i czy zapiekanka jest już gotowa do wyciągnięcia. Powiem szczerze, że po raz pierwszy próbowałam zrobić taką zapiekankę ze słodkimi ziemniakami w roli główniej i wyszło całkiem dobrze. Zachęcam do wypróbowania mojej nowości i czekam na wasze propozycje zapiekanych batatów ! 

zapiekanka z batatów
zapiekanka z batatów
słodkie ziemniaki

6 komentarze

  1. Bardzo lubię bataty i często używam ich w mojej kuchni. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.:-) Pomysł na taką zapiekanke przypadł mi do gustu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką opcję na obiad, w szybki i prosty sposób można zrobić kulinarne dzieło sztuki.Wygląda tak apetycznie, że od razu zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bataty, a Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Często w domu robimy zapiekanki, więc przyda się kolejny przypis do wypróbowania. Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis! Bataty lubię, ale strasznie ciężko się je kroi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia zachęcają do skosztowania ;)

    OdpowiedzUsuń