JAGLANE BOUNTY

W dalszym ciągu pogoda niestety nas nie rozpieszcza. Do majówki zostało raptem parę dni a na dworze zimno, buro i szaro. Kto by przewidz...


W dalszym ciągu pogoda niestety nas nie rozpieszcza. Do majówki zostało raptem parę dni a na dworze zimno, buro i szaro. Kto by przewidział, że polska wiosna w tym roku będzie właśnie taka ? Z racji tego, że to moja ulubiona pora roku czuję się troszkę zawiedziona. W takie dni jak ten chętnie przekąszę coś słodkiego na poprawę humoru. Jaglane bounty chodziło za mną już od jakiegoś czasu. W deserach czuję się naprawdę dobrze, dlatego też i z tym przepisem musiałam dać sobie radę. A jak się później okazało nie taki diabeł straszny. Bardzo lubię przepisy, które można przygotować szybko, a zazwyczaj produkty, które są potrzebne mamy w domu. 

Składniki potrzebne do przygotowania jaglanego bounty :

kasza jaglana 4 szklanki 
mleko 
woda 4 szklanki
wiórki kokosowe (pół opakowania)
cukier
2 lub 3 tabliczki czekolady
olej

Jak przygotować ?

1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem, na początek 3/4 szklankami, później, jeśli będzie trzeba, dolewamy mleka.
2. Razem z mlekiem wlewamy 4 szklanki wody.
3. Gotujemy tak długo, aż do rozgotowania kaszy ( ok. 30 min ) 
4. Wtedy, gdy kasza powoli jest ugotowana, dodajemy cukier, tyle w zależności od tego, jak słodki ma być nasz deser, ja dodałam 2 szklanki. 
5. Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i zalewamy 1 szklanką mleka. 
6. Kiedy kaszę mamy gotową, możemy w garnku rozpuścić czekoladę na oleju.
7. W trakcie rozpuszczania czekolady blendujemy wcześniej połączoną kaszę jaglaną z wiórkami kokosowymi. 
8. Do szklanego naczynia nakładamy przemiennie kaszę i roztopioną czekoladę.
9. Po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki.
10. Deser jaglane bounty jest już gotowy, możemy rozkoszować się pysznym smakiem w chłodne dni :) 

Prawda, że proste ? Deser jaglane bounty jest smaczny i prosty w wykonaniu. Dobry zarówno na wieczorną przekąskę, jak i świetnie się sprawdzi w pracy dnia następnego jako drugie śniadanie. Łatwo, szybko i smacznie. Zapraszam do wypróbowania. 
P.S. osobiście, kiedy drugi raz będę robić ten przepis, do kaszy jaglanej polanej czekoladą dodam jeszcze truskawkowe lub malinowe konfitury. Świetnie przełamią smak kaszy no i nadają jaglanemu deserowi bounty wiosennego aromatu. 

7 komentarze

  1. Wow! Naprawdę efektowny deser :) Uwielbiam takie słodkości i chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to pół opakowania kaszy?
    Wydaje mi się, że przed zamieszczeniem przepisu na blogu warto byłoby go przetestować w domu więcej niż raz i spróbować różne kombinaje - np z ilością cukru czy dodatkiem marmolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam 4 szklanki kaszy :) deser wyszedł na tyle dobrze, żeby podzielić się nim z moimi czytelnikami. Więcej cukru w tym deserze nie potrzebuję. Odpowiadają mi jak najbardziej te wspomniane 2 szklanki. A z marmolada już próbowałam i jest pyszny ! Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystko co jaglane, więc ten przepis oczywiście również przypadł mi do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam takie bounty i jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis:) i deser bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowsza alternatywa dla oryginału. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń